Kontrolloijasta nautiskelijaksi, ja pari faktaa painonpudotuksesta

Tiedätkö sen tyypin, joka on aina ollut hoikka tai vähintäänkin mielestäsi hyvässä kunnossa, joka syö kaikkea, ottaa juhlissa toisenkin palan herkullista kakkua, valitsee lounaalla houkuttelevimman annoksen, ja saattaa välillä myös jättää ruokaa lautaselle, kun ei kuulemma jaksa. 

Tämä tyyppi ei tunnu tietävän proteiineista, kaloreista tai macroista, eikä stressaa siitä, mitä syödään seuraavaksi ja milloin. Hän syö nyt, ja sen verran kuin hyvältä tuntuu. Tämä tyyppi ei todennäköisesti kauhistele syömisiään tai syömättä jättämisiään, eikä hänen kanssaan oikeastaan tule edes käytyä aihetta sivuavia keskusteluja. Hän ei myöskään juurikaan puhu ulkonäöstään negatiiviseen sävyyn, eikä itseasiassa muidenkaan. Todennäköisesti hänellä on hyvin mutkaton suhde itseensä ja ruokaan, vähän kuin pienellä lapsella!

Teidätkö tällaisen tyypin? Voisitko se olla sinä? Ehkä se myös joskus olet sinä!

Me kaikki synnymme intuitiivisina syöjinä, kunnes ympäristömme alkaa vaikuttaa valintoihimme, toimintaamme sekä käsityksiimme ruuasta ja myös omasta itsestämme. Ympäristömme muokkaa jatkuvasti uskomuksiamme ja oletuksiamme, ja olemme monessa kohtaa elämämme aikana hyvin alttiita näille vaikutteille. Ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää informaatiota tulvii joka tuutista, emmekä pääse lopulta selville, mitä tulisi uskoa. 



Intuitiivinen ruokailija :)


Valitettavan usein suhde ruokaan ja syömiseen lähtee vinoutumaan jo lapsuudessa tai nuoruudessa, ja pahimmillaan tämä suhde voi vääristyä koko loppuelämän ajaksi. Ruoka ja siihen liittyvät tunteet ja tuntemukset voivat täyttää mielen ahdistuksella ja negatiivisuudella, ja omaan itseen voi pahimmillaan kohdistua jatkuvaa tyytymättömyyttä. Jatkuva ruuan ja ruokailun miettiminen vie myös valtavasti energiaa! Se, miksi ja miten suhde ruokaan ja syömiseen voi lähteä vinoutumaan, voi johtua hyvin monenlaisista syistä. Merkityksellistä on esimerkiksi se, millaisen mallin saamme kotoa, kuinka läheisemme suhtautuvat ruokaan ja syömiseen yleensä, millaisia asenteita ystäväpiirissämme vallitsee, mitä ihailemme, mitä pelkäämme, miten palkitsemme itseämme, mitä ajattelemme itsestämme, millaista mediasisältöä seuraamme ja mitä näemme, luemme ja kuulemme päivittäin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Usein sysäys sille, että alamme tavalla tai toisella kontrolloida syömistämme, tulee jostakin ulkopuoleltamme. Ehkä kuulemme ikävän kommentin ulkonäöstämme tai saamme joltakin taholta ohjeita rajoittaa syömisiämme tavalla tai toisella. Kun ollaan tilanteessa, jossa painonpudottaminen on terveyden kannalta tarpeellista, on jotakin jo mennyt vikaan suhteessa ruokaan. Se, miten tilannetta lähdetään ratkomaan, on oleellista. Lähes jokainen toivoo, että vaadittava ”korjausliike” voitaisiin tehdä nopeasti ja tehokkaasti, ja tähän on myös tarjolla tuhat ja yksi nopeaa apua lupaavaa kuuria ja pakettia. ”Tehodieetillä kilot veks!”, ”Sokerikoukku kuriin!”, ”Hiilarit pois ja salaattia tilalle!” Ensimmäinen tiukka kuuri toimii oikeastaan aina, mutta mitä sen jälkeen? Nykytutkimus kertoo, että lähes varmasti paino palaa ennemmin tai myöhemmin sinne mistä alun perin kuurille lähdettiin, ja todennäköisesti myös sen yli! Miksi näin?

Se, että kuurit ja dieetit eivät toimi pidemmän päälle johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei laihdutuspyrkimysten ohella pureuduta niihin syihin, minkä vuoksi on tultu tilanteeseen, jossa painonpudottaminen on ylipäätään tullut tarpeelliseksi. Jos oletamme, että mahdollinen ylipaino on suurin ongelmamme, eivät ongelmat sen taustalla ratkea pelkän painon putoamisen myötä. Usein ihmisten painonpudotushistoriaa tarkasteltaessa paljastuukin, ettei ensimmäiselle painonpudotusdieetille olisi edes ollut minkäänlaista todellista tarvetta, vaan usko siihen, että tällainen tarve ja syy olisi ollut olemassa, on tullut jostain ulkopuoleltamme.

Toinen merkittävä tekijä sille, miksi dieetin jälkeen paino nousee on se, että perus terveelliselle syömiselle ei ole luotu vankkaa pohjaa, johon palata kuurin/dieetin jälkeen. Matkan varrella on usein myös omaksuttu virheellisiä uskomuksia siitä miten kuuluisi syödä, jotta olisimme terveitä ja energisiä, mikä puolestaan pahimmillaan vain vie hyvinvointiamme päinvastaiseen suuntaan. 


Todennäköisesti olemme myös omaksuneet erilaisia ruokaan liittyviä uskomuksia ja rajoituksia, jotka ovat alkaneet ohjata valintojamme, ja tehneet ruokailusta jännitteistä, monimutkaista, hankalaa ja jopa stressaavaa. Kun syömme jotain ”ei niin terveellistä”, tulee siitä morkkis, ja pahimmillaan ”hanskat tiskiin”-reaktio, joka saattaa syöstä ruokailun toden teolla raiteiltaan. Kokemus siitä, että herkkuja voisi syödä arjessa hyvällä omalla tunnolla, osana terveellistä kokonaisuutta, on kadoksissa, tai sitä ei ole koskaan ollutkaan! 

Erilaiset uskomukset ja oletukset siitä, mikä on terveellistä ja hyvää syömistä, voivat siis viedä ruokailua hyvin kapeaan ja tylsään suuntaan, eikä ole ihme, että sana "perus terveellinen" ei välttämättä houkuttele. Terveellinen koetaan mauttomaksi ja tylsäksi, mitä sen ei tarvitsisi olla! Hyvään ja tervelliseen syömiseen mahtuu erilaisia makuja, kokeiluja, herkuttelua ja myös vaihtelua niin ruuan määrän kuin laadunkin suhteen. Päivittäin ei tarvitse eikä tulekkaan syödä samaa ja saman verran, vaan omaa kehoa ja sen tarpeita kuunnelleen! 

Syödäksesi terveyttäsi ja hyvinvointiasi tukevasti, sinun ei tarvitse tietää kuinka paljon kaloreita ateriasi sisältää, tai varmistua makroravinteiden optimaalisesta suhteesta jokaisella aterialla, jos ollenkaan! Kun ruokailun perusta on kunnossa, voit oppia intuitiiviseksi syöjäksi, ja päästää irti luoduista säännöistä ja rajoitteista! Voit syödä rennosti monipuolista ruokaa kehoasi kuunnellen, ja nauttia hyvästä ruuasta, myös niistä herkuista!


Lomalla saa nauttia, mutta niin saa arkenakin!



Muistatko milloin olet syönyt rennosti, nälkäsi ja mielesi mukaan, ilman morkkista, pelkoa tai muita jännitteitä? Jos muistat, tiedät että se on mahdollista! Jos et muista, sinun tulee tietää, että sen oppiminen on mahdollista!!!

Meillä kaikilla on historia, jota emme voi muuttaa, mutta voimme vaikuttaa tulevaan. Jos haluat olla se hyvinvoiva, rento ja ruuasta nauttiva tyyppi, jollaista alussa kuvailin, anna itsellesi siihen mahdollisuus! :)


<3 Salla

Ps. Tänä syksynä Ravintovalmennuksissani keskitytään erityisesti erilaisista ruokaan liittyvistä jännitteistä ja rajoitteista irti päästämiseen, ja rennon ruokasuhteen opetteluun. Ei dieettejä ja kuureja, vaan kehon nälkäsignaalien herättelyä ja oman kehon kuuntelun opettelua. Tarkoituksena on päästä irti painonpudottamisen kierteestä, ja keskittyä oman hyvinvoinnin edistämiseen, ja mutkattoman ruokasuhteen oppimiseen! Jos tuntuu, että tämä voisi olla sinua varten, ota rohkeasti yhteyttä: salla.rikkila@gmail.com

HOX! Ig:stä löydät myös tarjouksen valmennuksiini!


https://www.instagram.com/_sun_aika_/?hl=fi
https://www.instagram.com/sallahele/


Vastailen myös mielelläni aiheeseen liittyviin kysymyksiin, ja tulen puhumaan tästä myös jatkossa lisää! :)

Rentoa alkavaa syksyä kaikille!















Kommentit